Правителството отмени ПМС № 197 от 2022 г. за създаване на Институт за стратегически анализи и прогнози и за приемане на Устройствен правилник на Института за стратегически анализи и прогнози (ДВ, бр. 60 от 2022 г.), съобщиха от Министерски съвет. С отмяната на постановлението ще се избегнат неблагоприятните последици от предвидените в него структурни, кадрови и функционални промени както в Министерството на финансите, така и в други административни структури във и извън системата на МФ.

С отмяната на ПМС № 197 се осигурява създаването на едно от условията, необходими за организацията и произвеждането на прозрачни, честни и демократични избори за народни представители за 48-то Народно събрание, както и за ефективна защита на фиска. Отпадането на физическия контрол при отпечатването на ценните книжа можеше сериозно да затрудни изпълнението на ангажиментите на Министерството на финансите във връзка с контрола при отпечатването на бюлетини съгласно чл. 209, ал. 1 от Изборния кодекс, както и контролните функции във връзка със защитата на фиска.

В служебното правителство министърът на финансите не съвместява функциите на заместник министър-председател по управление на европейските средства. Това налага запазването на дирекция "Централно координационно звено“ в структурата на администрацията на Министерския съвет с цел обезпечаване на надлежното и ефективно подпомагане на вицепремиера при изпълнението на неговите правомощия.

С отмяната на ПМС № 197 отпада и преминаването към Министерството на правосъдието на дейностите, свързани със защитата на българската държава по международни арбитражни дела и осъществяване на процесуалното представителство на държавата пред чужди юрисдикции, включително международни арбитражни производства.

С акта на правителството се прави и допълнение на ПМС № 182 от 2022 г. за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на финансите за 2022 г., които са обвързани с план за оптимизиране и извършване на структурни промени в системата на МФ, като сред тях е увеличаване на числеността на персонала на Агенцията за държавна финансова инспекция за обезпечаване на постоянно увеличаващия се брой искания за извършване на финансови инспекции. Допълнителните щатни бройки са за сметка на закрития Национален компенсационен жилищен фонд.