Отлагат въвеждането на електронна рецепта и за медикаменти, които не се заплащат от здравната каса. Според промени, наскоро публикувани в "Държавен вестник", от 1 ноември бялата хартиена рецепта за предписване на антибиотици трябва да остане в историята.

Служебният здравен министър предлага промяна, с която на практика се запазва правото на лекарите да избират между хартиената и дигиталната рецепта, пише БНТ.

Над 70% от българите не знаят, че у нас съществува възможност за издаване на електронна рецепта. А 23% не са чували за това. Данните са от проучване на агенция "Тренд", проведено през юни по поръчка на Българския лекарски съюз.

Близо 60% от анкетираните смятат, че хартиените и електроните рецепти трябва да се използват паралелно. Около 20 на сто са на мнение, че е по-добре да се премине изцяло на дигитални рецепти. 10 процента са на обратната позиция, че трябва да останат само хартиените предписания.

Над 40% от участниците в проучването признават, че са купували антибиотик без рецепта от аптеката. Според фармацевтите електронната рецепта може да пресече безразборната употреба на антибиотици, а лекарите смятат, че контролът в аптеките трябва да се засили.