64-годишен мъж стреля по сградата на Трето районно полицейско управление в София във вторник сутринта. Леко пострада един полицай. Стрелецът е освидетелстван. Мъжът няма разрешително за носене на оръжие. Той е бил арестуван и настанен в психиатрично заведение. Изяснява се как се е сдобил с оръжието.

Според директора на държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова има сериозен проблем с грижите за хората с психични проблеми.

"Системата от грижи липсва, поради което е възможно хората с психични проблеми да имат опасно поведение. Тази система просто липсва у нас и може да се стигне до такива ситуация", коментира д-р Цветеслава Гълъбова пред NOVA.

Според Милен Иванов, бивш зам.-ректор на Академията на МВР, с всяка една реформа полицаите на улицата намаляват. Проблем има с това да се наблюдава контингентът - "Районният инспектор трябва да наблюдава такива хора, но реално не може да обхване целия контингент. Той е натоварен и с много други работи", каза Иванов.

Относно контрола на оръжията, той даде пример с Япония. "Там е страната с най-строгият контрол на оръжия. Бившият премиер Шиндзо Абе беше застрелян със самоделно оръжие. Колкото и да е строга системата винаги се намира някой, който да я пробие", коментира Милен Иванов.

"Имаме сериозен проблема с контрола във всяко отношение. Не бива за психичната болест да се говори със стигма. Психично болните имат нужда от грижа", обясни д-р Гълъбова.

Тя обясни, че при всяко противоправно деяние се прави нова експертиза. "Един човек даже да е диагностициран с психично заболяване, при което се признава невменяемост, не може автоматично при следващо противоправно деяние да се извади диагнозата и да се признае невменяемост. Отново се прави експертиза дали е бил вменяем към момента на деянието", смята Гълъбова.