Правителството прие решение за назначаването на Пиер Джовани Козмо за почетен консул на България в Италия със седалище в гр. Венеция и консулски окръг, обхващащ територията на област Венето. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. 

Назначаването на италианския гражданин, който има богат управленчески опит в частния сектор, е мотивирано от желанието на двете страни за използване на съществуващите възможности за развитие на регионално сътрудничество, търговско-икономическите отношения и културно-образователни контакти с област Венето, която не е включена в консулския окръг на никое от действащите на италианска територия почетни консулства на България и в която има обособена българска общност.

Според официалната статистика към началото на 2021 г. в област Венето има около 2 000 българи с постоянно местожителство, като по оценка на българското посолство в Рим общият им брой е над 4 000 души, преобладаващата част от които са намират в провинциите Верона и Венеция. В престижния университет "Ка Фоскари" във Венеция функционира лекторат по български език и култура, който се посещава от италиански студенти.

Откриването на почетно консулство на Република България със седалище в гр. Венеция ще допринесе за задълбочаване на двустранното сътрудничество на местно ниво в области като търговия, туризъм, култура и образование, както и би оказало положително въздействие в защитата на правата и интересите на българската общност в област Венето.