Парламентът отхвърли на първо четене законопроект, предвиждащ отпадане на дерогацията за руски петрол в срок от три дни.

Предложеният Закон за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, е с вносител народният представител Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, предаде репортер на "Фокус".

Предложението бе отхвърлено с гласовете "против" на БСП, а ПП-ДБ гласуваха "въздържал се". ИТН запазиха мълчание, а ГЕРБ-СДС и ДПС бяха "за".

По време на дебатите министърът на икономиката Богдан Богданов заяви от трибуната, че дерогацията изначално е предоставена на България, за да може страната ни да се справи със зависимостта към руски нефт. Според него е изключително важно българската държава да запази този стратегически актив и той да работи на пълен капацитет.

"В рафинерията "Нефтохим" работят 4000 души. Да, рафинерията може да работи с различен сорт петрол, да, такива сортове можем да осигурим и в района на Черно море и от партньори извън района на Черно море, държавата обаче не беше осигурила никакъв капацитет за осигуряване на такива количества", поясни той.

Богданов отбеляза, че рискове от гледна точка на повишаване на цените при отпадане на дерогацията има. "Няма как ние да взимаме импулсивно решение базирайки се на политически емоции", каза още той.

Хамид Хамид от ДПС разкритикува управляващите и настоя съпредседателят на ПП Кирил Петков да поиска оставката на двама министри. "От всичките ви действия прозира лобизма в полза на "Лукойл" и Кремълския режим, където с успиване вече месеци наред тези хора подпомагат финансирането на Кремълския режим. Истината е една - тук цялата битка на тези хора е как да забавят спирането на дерогацията, за да може да може шепа хора да реализират онези 60% от произведеното в рафинерията, който се реализира контрабандно в държавите от ЕС", каза той и добави: "Г-н Петков вината да подкрепяте тези хора е ваша. Нека Атанас Атанасов да не се крие. България активно подпомага заобикалянето на европейските санкции. Вината е на двамата министри - енергийният министър Румен Радев министъра на енергетиката Богдан Богданов. Г-н Петков ваша е отговорността да им поискате оставката", каза още той.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори на Хамид и напомни, че днес е имали дълго заседание в МС, в което е обсъдена дерогацията. Той уточни, че първият аргумент, който е казан е, че намаляването на руския петрол от 100% на 50% е много лесно, но от 50% до 0% е трудно. "Големият проблем е какво се случва между 50% и 0%. Големият въпрос е защо, когато експертите на държавата ни казват, че по-рано от 1 март има реален технологичен риск, ние да го поемем", каза той и запита защо не изчакаме да има втори екип, който да е готов да поеме управлението.