На 27 декември 2022 г. се навършват 19 години от атентата с камион-бомба срещу военна база "Индия“ в Кербала, Ирак, при който загинаха петима български военнослужещи и десетки други бяха ранени, съобщиха за Агенция "Фокус" от Министерството на отбраната. В операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак от 22 август 2003 г. до края на 2008 г. България участва с 11 военни контингента с обща численост 3 367 души и за целия период даде 13 свидни жертви. Със своята саможертва те остават завинаги в редиците на Българската армия.

На този ден отдаваме почит към майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерските кандидати Антон Петров, Марин Милев, Цветан Камов, Паун Георгиев, Иван Инджов, Свилен Киров, Димитър Димитров, Владимир Пашов, Гърди Гърдев, Преслав Стоянов и Валентин Донев.

"Деветнадесет години след атентата в Кербала изказвам искрено уважение и преклонение пред куража, смелостта и мъжеството на тези достойни българи, служили всеотдайно и с високо чувство на отговорност. Дълбок поклон пред саможертвата на загиналите в операцията на многонационалните сили в Ирак“, се посочва в съболезнователния адрес на министъра на отбраната Димитър Стоянов към семействата и близките на загиналите.

За да отдадат почит към своите колеги, на 27 декември от 10.30 ч. в района на 61-а Стрямска механизирана бригада-Карлово военнослужещи ще поднесат венци и цветя пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм и ще бъде отслужена панихида.

Военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции на 27 и 28 декември ще почетат паметта на своите загинали колеги на панихиди в родните им места.

Панихида в памет на военнослужещите от 5-та Шипченска механизирана бригада, загинали в Ирак, беше отслужена на 23 декември в Плевен. Ритуалът се състоя пред паметната плоча във войскови район 1163 в града. Бяха отдадени воински почести и бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към загиналите.