В началото на 2023 г. честваме не само настъпването на Новата година, но и 160 години от рождението на големия български писател, интелектуалец и общественик Алеко Константинов - Щастливеца. Годишнината ще се отбележи с импровизирано събиране, което ще се състои от 18:00 ч. около паметника на Щастливеца на бул. "Витоша“ 67-69 в София.

Събитието ще започне с поднасяне на цветя. 

Актьорът Руси Чанев ще прочете откъси от "Бай Ганьо“. Изявление ще направят проф. Александър Кьосев и писателите Георги Господинов, Михаил Неделчев, Алек Попов, Здравка Евтимова, Теодора Димова, Елена Алексиева, Деян Енев, Калин Терзийски, Иван Ланджев, Кирил Василев и др.

Желаещи от публиката също ще има възможност да прочетат любими цитати.

'Носете си книгата", казват организаторите. 

Събранието е и своеобразен протест срещу подмяната на родолюбието с неговите фалшиви двойници и изпразнени от съдържание символи:

Убедени сме, че любовта към родината не е в празните приказки, излишните демонстрации и развяването на байраци, а в грижата и практическата работата за нея, в отговорността и спазването на законите ѝ, в отвореността към света. Недоволни сме, че този мълчалив граждански патриотизъм, следващ заветите на Алеко Константинов, не е представен в българския парламент и няма място в политическия живот.

Мотото на събитието гласи: "Дойде време да се избира между патриотизма на Алеко и патриотизма на Бай Ганьо!“.

Поканени са всички почитатели на Алеко и единомишленици – граждани, физически лица, читатели, граждански и политически организации.