На 20 ноември 2022 г. се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Инициативата е на ООН, а в нея се включват правителствени и неправителствени организации от целия свят.

Тази година фокусът на компанията е поставен върху "Справедливостта“. "Сериозното, справедливо и последователно прилагане на закона е това, което заслужават жертвите на пътнотранспортни произшествия. Важно е да извлечем поуки от грешките и да направим така, че те да не се повтарят никога“, подчертават организаторите на кампанията. Част от мерките, зад които застават и българските институции, са прилагането на закона, задълбочено разследване след всяко настъпило произшествие, с цел да се предотврати неговото повторение, както и планиране и последователно прилагане на действия по превенция.

По официални данни всяка година на пътя загиват 1.350 хиляди души, а десетки милиони са ранени следствие на пътни инциденти. Цифрите потвърждават термина, с който СЗО нарича случващото се по световните пътища – "пандемия“. Тя има опустошително въздействие за държави, общности и семейства и само с общи и координирани действия можем да постигаме устойчиви резултати.

СЗО планира през новото Десетилетие на действие (2021-2030 г.), Световният ден да има важна роля за популяризиране на последствията от тази пандемия и нуждата от координирани действия, които да помогнат за постигането на целта за намаляване на жертвите по пътищата с 50%.

"На днешния ден ще почетем паметта на тези, които вече не са сред нас, и ще продължим да се подкрепяме и да действаме заедно, за да спасяваме човешки животи“, подчертават участниците в кампанията. Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата“ се включва в отбелязването на Деня, който преминава под общия призив: "Без повече жертви на пътя, нека живеем живота си заедно!“

Началото на инициативата е поставено през 1995 от Европейската федерация на жертвите при ПТП (FEVR), като през първите години се отбелязва само на Стария континент. Много бързо добива глобална популярност и през 2005 г. е обявен с резолюция на ООН за Световен ден за възпоменание, който се отбелязва всяка година на третата неделя от месец ноември.