В Деня на народните будители, 1 ноември, ще се състои традиционната церемония по издигане на националния флаг пред сградата на президентската институция. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

От 9.30 часа държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част.

След края на церемонията, в Гербовата зала на "Дондуков“ 2 от 9.50 часа, президентът ще отправи приветствие по случай Деня на народните будители.

В 11.00 часа държавният глава ще се включи в Тържественото събрание на Българската академия на науките по случай празника, което ще се състои в зала "Проф. Марин Дринов“ (ул. "15-ти ноември“ № 1). Академичното честване е посветено на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на "История славянобългарска“ и е кулминация на националните чествания на двете значими годишнини, които се провеждат под патронажа на президента Румен Радев.

В сградата на БАН президентът ще разгледа и изложени преписи на История славянобългарска, част от Научния архив на Академията.