През следващата година се отбелязва половин век от навлизането на българското кисело мляко на японския пазар, съобщават от пресцентъра на Министерството на икономиката и индустрията.

В тази връзка се подготвя програма с инициативи за популяризиране на годишнината, която бе обсъдена на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и Н.Пр. Хироши Нарахира, посланик на Япония в България. Разговорът бе по искане на дипломата.

Предвижда се и създаването на Японско-български център за научно-развойна дейност в България, който да разработва нови здравословни млечни продукти за японски пазар, стана ясно по време на срещата. Н.Пр. Хироши Нарахира подчерта изключително ползотворното сътрудничеството между "Ел Би Булгарикум“ и японската компания "Мейджи“, които през тези 50 години направиха българското кисело мляко известно и любимо на японския пазар.

"За мен е повод за гордост, но и намирам ирония в това, че "Ел Би Булгарикум“ е по-известно в Япония, отколкото в България“, коментира министър Стоянов и акцентира, че в момента се подготвя програма, която да направи държавното предприятие много по-популярно и за българските потребители. "Отбелязването на годишнината от присъствието на киселото мляко на японския пазар е добра възможност за нас да популяризираме и "Ел Би Булгарикум“ и продуктите, които произвежда и в България“, допълни икономическият министър.

Акцент в срещата беше поставен върху възможностите за инвестиции в страната ни, в отделни сектори на българската икономика и с прилаганите стимули за чуждестранните инвеститори. Министър Стоянов подчерта, че един от основните приоритети на Министерството на икономиката и индустрията е привличането на нови инвестиции с висока добавена стойност. Той представи и инициативата за регулярни срещи с представители на чуждестранния бизнес у нас във формат работна закуска с ресорния министър и отправи покана подобна дискусия да бъде организирана с японските

компании у нас. Посланик Нарахира приветства инициативата и се ангажира, че със съдействието на Посолството на Япония в София и Японско-българската бизнес ще се работи за организиране на подобна среща.

Институциите вече работят активно по организацията на българското участие в световното изложение ЕКСПО-2025, което ще се проведе в японския град Осака, стана ясно още по време на срещата. Министър Стоянов коментира пред посланик Нарахира, че е създадена и междуведомствена работна група, която е пряко ангажирана с организацията на световното изложение.