Честванията, посветени на 145-та годишнина от Шипченската епопея, са вече към своя край. Те преминават под патронажа на президента Румен Радев и са организирани от Областната администрация в Габрово, като в тях се включват и културни институции от целия регион. Кулминацията на тържествата бе вчера на историческия връх Шипка, където хиляди българи се качиха, за да отдадат почит на героите.

Пред Паметника на свободата бе положен венец и от името на областния управител на Русе Анатоли Станев. По думите на Станев подвигът на опълченците е пример за дързостта на българския дух и непримиримостта ни с подтисничеството. "Техният подвиг ни дава повод за самочувствие и смелост, с които да продължим завета на предците си. Не бива да позволяваме тяхното дело да бъде забравено, длъжни сме да го продължим в името на следващите поколения. За тези достойни българи отбраната на Шипка е била въпрос не само на военна стратегия, а на чест – въпрос на живот и смърт не лично за тях самите, а за изстрадалия български народ“, каза областният управител.

Припомняме, че по време на боевете през периода 21 – 26 август 1877 (9 – 14 август стар стил) загиват 3100 руски войници и офицери, както и повече от 500 български доброволци. Загубите на противника са над 8200 души.

Програмата на честванията бе изключително богата, като тя включваше най-разнообразни събития – от изложби, представяне на книги, провеждането на открити уроци по родолюбие до национално състезание за изкачване на стълбите към Паметника на свободата. Победител в патриотичната надпревара се оказа Алек Павлов, който е възпитаник на Професионалната гимназия по икономика в Дряново "Рачо Стоянов“. Момчето успя само за 246 секунди или за 4 минути и 3 секунди да пробяга точно 894 стъпала.

Неразделна част от тазгодишната инициатива бе и провеждането за първи път от 2019 година насам на кампанията "Бъди войник“. Тя се състоя през вчерашния ден в подножието на върха, като стотици дойдоха на място да се запознаят с възможностите за реализация в структурите на Министерството на отбраната, да разгледат изложената техника или да наблюдават някое от своеобразните учения за реакция в кризисна ситуация. Участие в събитието взеха и представители на Военно окръжие I степен – Русе.

Последните два дни бяха наистина наситени с ред мероприятия. Жителите и гостите на Габрово имаха възможност да се насладят на концерт на Гвардейския представителен духов оркестър и на Ансамбъла на въоръжените сили, като в петък вечерта се състоя и тържествена заря проверка. Освен официалната част през вчерашния ден имаше още панихида в памет на загиналите в боевете, като тя бе отслужена в Соколския манастир, музей на открито, възстановка на речта на цар Борис III през 1934-а при откриването на Паметника, както и възстановка на боевете след две години прекъсване поради Ковид-пандемията. Във възстановката се включиха над 350 души от цялата страна, сред които и много деца.

За първи път среща си дадоха и випуските от български военни училища по повод присвояване на първо офицерско звание на Шипка. Рамо до рамо застанаха запасни офицери от шипченския випуск 1967 година, от 1971, 1972, 1977 до последния произведен випуск на Шипка през 1991 година. Сред гостите на събитията бяха вицепрезидентът Илияна Йотова и служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Утре ще бъде представен литературен сборник, а във вторник в Художествената галерия ще бъде открита експозиция под надслов "Възкресение на свободата“.