Представители на законодателната и изпълнителната власт, на неправителствени организации и лекари присъстваха на отбелязването на 15-ата годишнина от учредяването на Сдружение "Национална мрежа на здравните медиатори“. Под патронажа на Комисията по здравеопазването в Народното събрание бяха открити четири информационни щанда, на които народните представители и гостите на парламента имаха възможност да се запознаят с дейността на здравните медиатори. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание

Председателят на Комисията по здравеопазването доц. д-р Антон Тонев отбеляза, че мястото на здравния медиатор понякога остава скрито от общественото внимание, но тяхната работа с представителите на най-рисковите общности е много важна. Те са близо до тези, които са най-засегнати от динамичните промени и имат най-много нужда да виждат успешни примери и затова бих искал да изразя искреното си уважение към техния труд и да ги уверя, че и занапред ще се стремя да помагам на техните инициативи, добави той.

Заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев отбеляза, че парламентът нееднократно е показвал своята ангажираност и подкрепа към ежегодната кампания "Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“. Той поздрави организаторите на кампанията и депутатите от Комисията по здравеопазването, които през годините активно са работили за популяризиране и разширяване на дейността на здравните медиатори в България. Вярвам, че и занапред всички, приели каузата за подобряване на достъпа до качествено здравеопазване на групите в неравностойно положение, ще продължат да работят заедно и ще имат сериозен напредък в реализирането на целите си, заяви Никола Минчев.

Високо оцени работата на Сдружение "Национална мрежа на здравните медиатори“ и служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. Благодарение на вашите ежедневни усилия днес тя е една от най-големите неправителствени организации, доверен партньор на държавата в изпълнение на политиките по отношение на най-уязвимите групи от населението, обърна се той към присъстващите представители на сдружението. За изминалите години здравните медиатори натрупаха солиден опит, знания и последователен подход, които са важно условие за ефективно прилагане на мерките и осигуряване на навременни и качествени здравни грижи за всички български граждани.

Председателят на Фондация "Здравни проблеми на малцинствата“ проф. д-р Ивайло Търнев подчерта, че здравните медиатори са пример за общността и през изминалите години са израснали много в социалната си работа. Благодаря за подкрепата на тази програма от представителите на всички политически сили и се надявам тя да има устойчиво развитие, защото е гарант за цялото ни гражданско общество и е доказала своята ефективност във времето, добави той.

На събитието в Народното събрание бяха връчени грамоти на представители на законодателната и изпълнителната власт, на неправителствени организации и лекари. Сред отличените бяха председателят на Комисията по здравеопазването доц. д-р Антон Тонев, както и предишните председатели на комисията д-р Александър Симидчиев, д-р Даниела Дариткова, д-р Нигяр Джафер.