На 1 октомври България ще остане без поддържане на републиканската пътна мрежа, предупреди председателят на Управителния съвет на Българската браншова камара "Пътища" Стефан Чайков по време на семинар за състоянието и предизвикателствата пред пътната инфраструктура в България, организиран от камарата.

Разбираме, че днес са прекратени обявените обществени поръчки за 3-годишните договори, по така наречените "къси" поръчки няма никакво развитие, освен че са подадени оферти на участници в процедурите, но има и обжалвания по някои от поръчките, каза Чайков и допълни, че все още няма стартирана от Агенция "Пътна инфраструктура" процедура за подписване на договорите, където това би било възможно.

Чайков каза още, че от бранша не очакват в срок Конституционният съд да се произнесе по евентуална отмяна на решението на НС от 20 април. По думите му състоянието на пътищата в страната е тревожно и ще става все по-тревожно.

Той добави, че продължава невъзможността на държавата да доразплати дължимото на пътностроителните фирми, което е също блокирано от съответното решение на НС, а освен това и някои текущи дейности, които се извършват извън старите задължения, също не се разплащат.

Чайков посочи още, че поне по големите инфраструктурни проекти е стартирало разплащане. Надяваме се, че това ще даде възможност да продължи ефективната работа по тях, но все още има и твърде много забавени административни процедури, включително по изграждането по лот 4,5 и 6 на магистрала "Хемус" и други големи инфраструктурни проекти, "Струма"  в участъка 3.2 е блокирана заради неадекватните действия на ексминистър Сандов, каза Стефан Чайков.