Решенията какви противоепидемични мерки да се въвеждат и съответно кога с оглед актуалната епидемична ситуация и тенденцията в показателите, които следим, ще се вземат ежеседмично от експертната група, сформирана към министъра, съобщиха от министерството на Здравеопазването. Мерките да се преразглеждат на 7 дни е практика, утвърдена и вече доказано работеща в редица европейски държави. В тази връзка и днешното единодушно решение на експертите за намаляване продължителността на карантината и изолацията. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обясни, че от днес, лицата, при които лабораторно е доказан COVID-19, ще подлежат на изолация за период от 7 дни, а не както досега – за 10 дни, а контактните лица ще подлежат на 5-дневна карантина (досега карантината беше с продължителност от 7 дни).

Под карантина няма да бъдат поставяни хората, които в рамките на последните 90 дни, са преболедували COVID-19, както и тези, които в рамките на последните 3 месеца имат завършен ваксинационен курс или поставена бустерна ваксина. "Промените влизат в сила след издаването на заповедта утре, т.е. от четвъртък. За хората, които към момента са под карантина или изолация, т.е. тези в заварено положение, ще важи новият ред“, уточни доц. Кунчев.