От днес, 31 май, медиците и шофьорите на линейки от спешните екипи, които обслужват София и областта, са застраховани срещу прояви на агресия. Това съобщиха представители на компанията, на Българския лекарски съюз и на Спешна помощ-София, цитирани от БНР.

Застраховката е безплатна и се поема от дружеството "Лев Инс" до края на годината.

По думите на директорът на Спешна помощ - София д-р Георги Гелев, лекарите в звеното и шофьорите на линейки са 666 н брой. Той поясни, че от началото на годината има пет случая на агресия срещу екипи, предимно в Самоков.

Гелев уточни ,че това е довело до напускането на 4 човека от филиала. Смятам, че това ще подейства превантивно. И може би нещата, след като и за цялата страна го осигуряват - при закупуване на такъв пакет, нещата може би ще се подобрят. Може би, допълни той.

Директорът на застрахователното дружество Павел Димитров посочи, че застраховката ще осигурява обезщетение за претърпени вреди, но също така и правни консултации за завеждане на дело срещу причинителя на агресия. Искаме да дадем отпор на този тормоз, който се налага върху лицата, на които ние се уповаваме и имаме надежда в най-трудните за нас случаи, каза още той.

От компанията подписаха рамково споразумение с Българския лекарски съюз, с което се уреждат преференциални условия за такава застраховка за всички медици у нас. Те могат да се застраховат индивидуално или с групова полица при желание от страна на лечебното заведение.