В Пловдив поставят началото на ежегодно честване с шествия на празника на народните будители – 1 ноември. Това съобщи пред журналисти зам.- кметът по образование на Пловдив Стефан Стоянов, предаде репортер на Агенция "Фокус". Инициативата е посветена на 100-годишнината от първото обявяване на Деня на народните будители за празник у нас през 1922 година.

Организаторите от Ротари клуб и община Пловдив се надяват да се превърне в традиция и да се случва всяка година.

"Надяваме се, това да се превърне в традиция, която да се случва всяка година. Искам да отбележа, че 24 май по времето на комунизма беше един от празниците, които не се честваха. Но в началото на 90-те години се подхваща темата и се възстановява старата традиция по шествията на 24 май“, каза Стоянов и посочи, че днешната инициатива е на видни пловдивчани и се поема от училищата в града, като всички се надяват тя да е начало на едни хубави ежегодни чествания на Деня на народните будители, повод да ги почетем и да си спомним за всички тези хора.

Празненствата в Пловдив започват на 1 ноември, в 10 часа сутринта, пред Хуманитарната гимназия, на площад "11 май". Около 10.25 часа едно шествие ще тръгне от няколко лъча към Главната и площад "Централен". Поканени са всичките 77 училища в Пловдив – общински, държавни и частни. Те ще бъдат представени от по-малки групи, между 20-30 човека от училище. Ще има и целодневна програма в града,
която дава възможност за изява на голяма част от пловдивските  музикални състави и културни институции. Ще бъдат връчени и грамоти на заслужили учители. "Общността е иновативна и голяма - над 5000 души работят в Пловдив. Ще съберем и Монтесори общността, с 15 институции, като отличим най-добрите учители, които преди 7 години започнаха да въвеждат една от най-популярните методики на преподаване в света“, каза още Стефан Стоянов"

Доайенът и основен инициатор на събитието Кирчо Атанасов разказа как е възникнала идеята за това възраждане на празника и откога се обсъжда то, както и интересни неща за възникването на инициативата "Народните будители и аз“.

Гледайте подробностите във видеото!