По-ниска ще е цената на годишната винетка от 1 януари догодина за превозни средства до 3,5 тона. Разликата е 10 лева и вместо досегашните 97 лева шофьорите ще заплащат 87 лева.

Ще се намали и цената на останалите винетки за леките автомобили - за уикенд винетка ще се плаща 9 лв., за седмична - 13 лв., за месечна - 27 лева, а за тримесечната - 48 лв.

Информацията е поместена в електронният портал за винетните такси.

В момента основният приход за поддръжка на републиканските пътища в страната - 63%, се формира от винетните такси за леки автомобили. Тяхното въздействие върху пътната настилка е значително по-малко от това на пътните превозни средства над 3.5 тона, които формират едва 37% от приходите, посочват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

С новите тарифи се очаква през 2023 г. общите постъпления от тол системата да достигнат 520 млн. лв. (при 430 млн. лв. за 2021 г.).

Изчисленията сочат, че съотношението ще се обърне, тоест приходите от тол такси ще са около 3 пъти по-високи от тези от винетките. Така ще се постигне целта за по-справедливо разпределение на тежестта между лекия и тежкия трафик. 

За всяка закупена електронна винетка се изпраща напомняне по имейл за предстоящо изтичащата й валидност.