ИТН отново внася промени в Закона за референдумите. Това стана ясно по време на изявление на депутата от "Има такъв народ“ Станислав Балабанов в парламента, предаде репортер на "Фокус".

"Внесохме промени в Закона за прякото участие на гражданите, които касаят произвеждането на референдумите в България. Преди три месеца порочната сглобка отхвърли и нашата воля, и тази на гражданите", каза Балабанов.

"В проекта умишлено залагаме прагът за подписите да е 1/40, или 2,5% от хората с избирателни права, горе-долу 130 000 – 140 000 души, които да дадат своите подписи и референдумът да бъде задължителен за провеждане. Друга промяна – срокът за Национален референдум - предлагаме срокът да бъде 6 месеца, както е в развитите европейски държави, а за местни референдуми – 5 месеца“, допълни той.

В настоящия проект за изменение се предлага единен подход при двата вида референдуми, по модела за местните референдуми.

"Смятаме, че така отразяваме сериозна представителност", подчерта депутатът от ИТН. 

Станислав Балабанов обвини ПП-ДБ в лъжа:

"Това е наша битка от много години насам. Искам да дам пример как изглеждат лъжците и лицемерите в нашето Народно събрание. Разбрах от публикации в медиите, че ПП-ДБ ще вкарат техен проект, който да променя Закона за прякото участие на гражданите, абсолютно изкопиран от законопроекта на ИТН, срещу който те гласуваха "против“ и излизат миналия ден и казват: "Ние, разчитайки на мнозинството отдолу – ГЕРБ и ДПС, ще променяме Закона за прякото участие и ще реформираме“. Не е ли лицемерно, колеги? Защо преди три месеца не гласувахте за нашия законопроект?“, каза Балабанов.