По внесен обвинителен акт от Софийска районна прокуратура на затвор е осъдена 53-годишна жена за кражба на бижута, информира СРП.

На 04.11.2021 г. в 11,00 часа обвиняемата Р.С. чакала на ул. "Доспат" в гр. София М.Д., като й казала, че я търси заради обява за обувки, които пострадалата продавала. 95-годишната жена поканила обвиняемата в дома си, за да й покаже въпросните обувки. Р.С. помолила за чаша вода и докато възрастната жена й сипвала, обвиняемата откраднала от стаята й сребърни и златни бижута на стойност 1101,80 лева и старинен сребърен колан за народна носия на стойност 900 лева. След това обвиняемата обяснила на 95-годишната жена, че дъщеря й я чака на улицата, че трябвало да отиде да я вземе и ще се върне за обувките. Минало известно време и Р.С. не се върнала, а М.Д. забелязала, че бижутата й ги няма и подала сигнал в полицията.

Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, тъй като Р.С. е осъждана на "лишаване от свобода" ефективно за идентични престъпления.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.196, ал.1, т.1, вр. чл. 194 ал.1 вр. чл. 29, ал.1, б."А" и б. "Б" от НК. В хода на разследването са събрани доказателства, че именно Р.С. е автор на деянието.

Софийски районен съд призна обвиняемата за виновна по повдигнатото й обвинение и наложи на Р.С. наказание "лишаване от свобода" за срок от 2 години, което тя следва да изтърпи ефективно при първоначален "строг" режим.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.