По внесен обвинителен акт на Софийска районна прокуратура е осъден на затвор мъж за измама, съобщиха от прокуратурата.

На 1 септември 2020 г. в ж.к. Овча купел в гр. София, обвиняемият И.С. с цел да набави за себе си имотна облага възбудил и поддържал заблуждение у В.С., че ще му предостави на изгодна цена строителна техника - генератор за ток, перфоратор, резачка и други. И.С. казал на В.С., че техниката се намира в бус, паркиран в подземен гараж на магазин. Щом стигнали до мястото обвиняемият поискал 1000 лева от мъжа за машините. След като В.С. му ги дал, И.С. му обяснил, че отива да докара буса и да му предаде обещаната техника. След това обвиняемият изчезнал и спрял да отговаря на обажданията на пострадалия.

По този начин И.С. нанесъл имотна вреда в размер на 1000 лева на В.С. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, тъй като И.С. е осъждан на "лишаване от свобода“ за идентични престъпления.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 211, пр. 2, вр. чл. 209, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. "Б" от НК. В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства за виновността на обвиняемият.

Софийски районен съд призна обвиняемия за виновен по повдигнатите му обвинения и наложи на Я.Б. наказание "лишаване от свобода“ за срок от 2 години и 6 месеца, което той следва да изтърпи ефективно при първоначален "строг“ режим.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.