Близо час продължи делото за определяне мярката за неотклонение на 23-годишната Бериван Белялова, обвинена в убийството на нейния приятел Ивайло, на 52 години, предаде репортер на Агенция "Фокус". Служебният и адвокат Мариана Стефанова каза, че той е заплашвал, че ще я убие, с опрян пистолет до главата, удрял я в стената и тогава тя го застреляла при самозащита. Според експертите, причината за смъртта е остра кръвозагуба от бедрената артерия.

Трагичната сцена се разиграла в апартамента им в квартал "Тракия“ в Пловдив в петък вечерта. Бериван била толкова уплашена, че стреляла дори, когато тялото вече е било безжизнено. Първите изстрели били от упор с газов пистолет. 

Адвокат Стефанова поиска от съда по-лека мярка "домашен арест", или "парична гаранция", тъй като, според нея, към момента няма достатъчно доказателства за предумишлено убийство. По-скоро, убийството е извършено в условия на неизбежна отбрана.

Младата жена е правила опит да спаси живота на Ивайло, като му е оказала първа помощ и не е напуснала местопроизшествието, каза още адвокат Стефанова.

Бериван сама подала сигнал на тел. 112, след което посрещнала полицията и линейката. 

Въпреки всичко, съдът реши да я остави в ареста, с мярка за неотклонение "задържане под стража". 

Съдът прецени, че от доказателствата по делото, събрани до момента, може да се направи обосновано предположение за съпричастност на обвиняемата към престъплението, за което й е повдигнато обвинение.

Окръжен съд – Пловдив прие, че при мярка различна от задържане под стража е налице реална опасност от извършване на престъпление и от укриване.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд - Пловдив на 17.01.2023 г. от 10.00 часа.

Адвокатката и каза, че ще обжалва.

Спрямо 24-годишната жена е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 115 от НК – за убийството на И.А., извършено на 6.01.2023 г. в Пловдив, в апартамент в ЖР "Тракия“.

Обвиняемата е привлеченa към наказателна отговорност за тежко умишлено престъпление – убийство, за което Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години.