Не е нормално в една парламентарна република с парламентарно управление да има период, в който няма парламент. Това каза политическият анализатор Осман Октай в предаването "Нюзрум" на Радио "Фокус". 

"Във всяка нормална държава, дори да има правителствена криза, парламентите винаги работят. При нас задължително това нещо трябва да се промени. Парламентът, дори при назначено служебно правителство, винаги трябва да работи. Сега в Турция провеждат избори, но парламентът работи, така се случва и в други държави. В Белгия и Италия може две години да не излъчат правителство, но винаги имат работещ парламент", заяви Октай. 

Според експерта България трябва да промени начина на работа на институциите в ситуация на политическа криза. Осман Октай е категоричен, че служебните правителства трябва да бъдат контролирани от законодателната власт.

"Най-големият ни проблем е, че имаме политически кризи, но нямаме работещ парламент, който да приема неотложните закони в страната. Това трябва да се дебатира незабавно в сега стартиращото Народно събрание. Не трябва да упрекваме само президента и това колко е овластен. Управлението със служебно правителство е още по-голямо зло. Не само заради тяхното поведение и злоупотреба с власт, но и защото няма законодателна дейност – това е неотложно както за гражданите, така и за европейското ни развитие", каза още той.

Октай е категоричен, че държавният глава демонстрира желание за реализиране на свой политически проект. Според бившия народен представител Румен Радев ще продължи да бъде част от политиката на страната и след изтичането на мандата му. 

"В поведението си президентът преследва своите политически цели и изобщо не се интересува от това коя партия на кое място е, каква бройка депутати имат. Той си преследва политическите цели за реализация на прополитическа президентска партия в бъдещи парламенти, разчитайки на публичния си имидж, че той ще бъде бъдещият политически лидер в страната дори когато му изтече мандата", смята анализаторът.

Веселка ИВАНОВА