Министерството на иновациите и растежа (МИР) ще осигури 180 млн. лв. за внедряване на екологосъобразни практики в българския бизнес. Средствата са по четвъртата процедура, която МИР ще отвори от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) – "Подкрепа за прехода към кръгова икономика в предприятията“. Това обяви в Подкаста за иновации и растеж експертът в отдел "Програмиране“ на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност“ Галина Шаренкова. Очаква се мярката да стартира до края на март, съобщиха от МИР.

От нея ще могат да се възползват микро, малки, средни и големи предприятия от преработващата промишленост. Те ще могат да кандидатстват както поотделно, така и в партньорство. Срокът за изготвяне на проектните предложения ще е два месеца, а подаването им отново ще става електронно през системата ИСУН 2020.

Минималният размер на безвъзмездната помощ по процедурата ще е 70 000 лв., а максималният – 1 млн. лв. С европейското финансиране ще могат да се купуват машини, съоръжения или оборудване, с които щетите върху околната среда да бъдат сведени до минимум. Ще се подкрепят инвестиции, с които отпадъците да бъдат рециклирани и влагани в направата на нови или съществуващи продукти. Ще се насърчава използването на алтернативни суровини, рециклируеми материали, на ресурси на биологична основа, както и намаляването на употребата на опасни вещества при производството на трайни продукти.

"Целта на процедурата е всяка компания да даде своя принос за решаване на проблемите, свързани с намаляването на отпадъците, опазването на околната среда и пестенето на ценни природни ресурси. Тя е възможност фирмите не просто да модернизират производствата си в цялост, а да приложат нов модел на производство“, обясни Галина Шаренкова. По думите й предприятията от преработващата промишленост се отличават с висок въглероден отпечатък. В същото време имат достатъчен капацитет да направят преход към кръгова икономика. През следващите години по Програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027г. (ПКИП) ще бъдат отворени подобни мерки и за компаниите от останалите сектори. Те ще бъдат под формата на финансови инструменти за внедряване на зелени и екологични практики, каза още експертът на МИР.