"Осигуряването на устойчивост на националната критична инфраструктура е във фокуса на МЕУ, имайки предвид, че справянето с рисковете и сигурността са приоритетни не само за нас, но и за НАТО и ЕС. Предизвикателството е да се разработят национални цели за постигането на устойчивост в критичната инфраструктура, но не само кампанийно, а последователно и дългосрочно. В тази посока Министерството на електронното управление активно работи по имплементирането на Директивата на МИС 2, която всъщност надгражда МИС 1.“, заяви заместник-министърът на електронното управление Атанас Мазнев, предадоха от пресцентъра на министерството.

Той взе участие във проведената кръгла маса на тема: "Предизвикателства, произтичащи от новата Директива (РE-CONS 51/22) относно устойчивостта на критичните субекти, отмяната на Директива 2008/114/ЕО на ЕС и Препоръките на ЕС (15623/22) за координиран подход в целия Съюз за укрепване на устойчивостта на критичната инфраструктура за научно и технологично осигуряване“, организирана от Българската академия на науките.

Министерството на електронното управление подкрепя идеята, да бъде създадено звено, което да координира действията на всички отговорни и заинтересовани страни, за по- бързо и ефективно приложение на Директивата, добави Мазнев.

С въвеждането на новата Директива, на 14 декември 2022 г., за страните-членки на ЕС, се цели:

- от мерки на защита, да се премине към изграждане на устойчивост;

- от защита на критичната инфраструктура, да се премине към изграждане на устойчиви субекти, тоест от устойчивост на отделни субекти към устойчивост на цялото общество;

- разширяване обхвата на субектите.

Особено внимание е отделено на киберсигурността, която e силно засегната в обхвана на новата Директива.