Комисията по отбрана на парламента подкрепи проекта на решение България да изпрати зенитни ракети и зенитни комплекси от резерва на българската армия, които са с отпаднала необходимост на Украйна, предаде репортер на "Фокус".

Решението получи подкрепа от управляващото мнозинство, докато от "Възраждане", БСП и ИТН бяха категорично против. Според тях това отслабва отбранителните способности на България. Те критикуваха и свикването на извънредно заседание по темата. Според тях без обяснение председателят на комисията Христо Гаджев е насрочил заседанието само два часа след внасяне на решението в деловодството. 

Вносителите на проекторешението са Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Атанас Атанасов и група народни представители. 

Пълният списък със старото въоръжение, което ще предадем на Украйна ще бъде изготвено от Министерството на отбраната до февруари месеца на 2024 година. 

България ще поиска от своите съюзници да разположат системи за противовъздушно отбрана и противокорабни ракетни системи на територията й. 

Освен това украински военни ще трябва да бъдат обучавани в България. Всяка година по 160 души. 

Очаква се проектът на решение да бъде гласуван в пленарна зала.