Нови промени за шофьорите с нарушения зад волана се предвиждат у нас. Според тях загубилите всички контролни точки към книжката си да се явяват отново на теоретичен и практически изпит, за да си върнат правото да карат кола. 

Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков каза, че промените са качени за обществено обсъждане, а предложенията по тях ще бъдат анализирани.

"Когато контролните органи преценят, че човекът не е достатъчно добре подготвен, трябва да бъде дообучен. При отнети контролни точки може би е нужно да се отиде и на психологически тест, а не само на теоретичен и практически изпит. Целият учебен процес трябва да се дигитализира. Електронна система ще въвежда автоматично данните, така ще бъдат изпълнени всички минимално заложени изисквания към шофьорите", коментира той пред NOVA NEWS.

По думите му до края на юли може новите промени да бъдат в сила, ако бъдат приети възможно най-бързо.

Според автоинструктора от Монтана Владимир Илиев след изчерпване на контролните точки водачите и сега подлежат на изпити по теория и практика.

"Ограничаването на броя на явяване на изпит не е добра идея. Имаше я по време на социализма. По-добре да се уреди въпросът със задължителните часове, които трябва да се преминат - да са минимум 40. Колкото повече караш, толкова по-добре ще се научиш да управляваш автомобила", заяви той.