Осем държави от ЕС спъват нови закони за хуманно отношение към животните, информира пресцентърът Фондация "Четири лапи".

Организацията за защита на животните призовава министрите на земеделието на ЕС да спрат страданията на животните по време на транспорт, се казва в прессъобщението.

Осем държави-членки на ЕС, водени от португалската делегация, предлагат ключови реформи в законодателството за транспортиране на животни, които предстои да бъдат обсъдени на Съвета по земеделие и рибарство на 30 януари.

Позицията им призовава за продължаване на транспортирането на живи животни в и извън ЕС, вместо да подкрепя преминаването към използването на хладилна верига за износ на месо, а не на живи животни. Други препоръки включват необходимостта от подобряване на транспортните условия и планове за действие в извънредни ситуации.

Коментирайки документа от Португалия, Гърция, Испания, Франция, Ирландия, Латвия, Литва и Румъния, който противоречи на обществените искания за намаляване на транспорта на живи животни в ЕС и за цялостно прекратяване на износа на живи животни извън ЕС, Джо Моран, директор на Бюрото за европейски политики в "Четири лапи", споделя: "Позициите, изразени в този документ, са крайно разочароващи. Във време, в което гражданите на Европейския съюз очакват амбициозни предложения за хуманно отношение към животните – включително за регулиране на транспортирането на живи животни – виждаме желание от някои да продължат със същата повредена система, за която е доказано, че се проваля отново и отново. Заглавията във вестниците, съобщенията в онлайн медиите и социалните мрежи са пълни с доказателства за неуспехите на транспортирането на животни на дълги разстояния, по шосе и по море и въпреки това някои държави-членки се стремят да пожертват желанията на гражданите заради промяната на икономическата целесъобразност."

Повече от 40 години политиците в Брюксел се борят с това как най-добре да управляват търговията с животни. Към този момент "Подобряването" на транспорта на живи животни се оказа едно безсмислено усилие. Само амбициозна реформа на правилата за транспортиране на живи животни в ЕС и забраната за износ на живи животни извън ЕС ще има значение.

За щастие, други държави-членки, Европейската комисия и много членове на Европейския парламент, признават тази необходимост. Надяваме се, че те ще продължат да настояват за ограничения на времето за пътуване, за край на износа на живи животни и за преминаване към търговия с месо, вместо слабите законодателни предложения, представени в този документ, се казва в прессъобщението.