Българският Червен кръст и Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ) организират акция по кръводаряване и обединяват усилия, за да изразят дълбоката си благодарност към доброволните и безвъзмездни кръводарители, съобщиха от БЧК.

На 14 юни 2023 г. от 9:30 ч. до 12:30 ч. във фоайето на централата на БЧК, бул. "Джеймс Баучер" 76, доброволците на организацията и екипи на НЦТХ ще посрещнат всички желаещи да се включат в традиционната акция по кръводаряване.

Тази година мотото на Световния ден на кръводарителя - "20 години празник на даряването: благодарим на кръводарителите!" е не само израз на благодарност, но и открояване на огромното значение, което този благороден жест има за живота и здравето на пациентите. Денят е и повод отново да се подчертае постоянната необходимост от редовно и безвъзмездно кръводаряване, защото само така ще можем да постигнем безпроблемен достъп до безопасна кръв.

На 14 юни 2023 г. от 11:00 ч. в Зала "Музейна" на БЧК (бул. "Джеймс Баучер" 76) ще бъдат отличени 11 индивидуални и институционални кръводарители от София с особен принос към каузата.

Заслужилите кръводарители, институции, фирми и неправителствени организации, допринесли за популяризирането на  кръводаряването, ще бъдат наградени  с плакети, грамоти и предметни награди.

Нека не забравяме, че пациентите се нуждаят от кръв всеки ден!