Организацията на евреите в България "Шалом" е подала сигнал до Софийска районна прокуратура заради колаж със Соломон Паси, разпространяван в групата на партия "Възраждане“ в Telegram. 

Публикацията изобразява група лица във военни униформи, наподобяващи тези на германски войници от периода на националсоциализма, които насилствено отвеждат Соломон Паси - български политик, учен и общественик от еврейски произход, бивш народен представител и министър на външните работи.

Председателят на организацията проф. Александър Хуго Оскар написа публикация по случая във Facebook. 

"Организация на евреите в България "Шалом“ е самоуправляваща се организация на евреите в България, сред основните цели на която е противодействието на всякаква проявни форми на антисемитизъм и национален шовинизъм, както и на език на омразата, насочени срещу етническите и религиозните малцинства изобщо и срещу българската еврейска общност в частност.

Считаме, че публикация, споделена в официалната група на политическа партия "Възраждане“ в социалната онлайн мрежа Telegram, представлява проява на антисемитизъм и език на омразата, насочена срещу еврейската общност в Република България", изтъква той. 

"Възприемани в тяхната взаимовръзка, фотоколажът и текстът към него представляват явна проява на антисемитизъм и език на омразата, насочени пряко срещу еврейското етническо и религиозно малцинство. Те представляват недопустима подигравка с едно от най-мрачните събития в световната история – осъществения от страна на нацисткия режим в Германия преди и по време на Втората световна война геноцид срещу милиони евреи, населявали територията на Европа. Посочената подигравателна публикация не само недопустимо осмива колосалните трагедии на Холокоста, но и представлява проява на език на омразата към еврейската общност и към господин Соломон Паси в частност. Нещо повече, фотоколажът и текстът към него съдържат явна заплаха към евреина господин Соломон Паси и подбуждат българското население към дискриминация, насилие и омраза срещу евреите", подчертава проф. Александър Хуго Оскар.

Синът на Соломон Паси Исаак Паси също коментира случая във Facebook. 

"Споделям това, не защото защитавам конкретно баща си (и двамата сме свикнали на какви ли не помии), а защото това е наказуемо със съд и присъда. И се надявам, най-накрая, прокуратура и съд да се размърдат. Засега заплахите към нас са словесни, но към други вече не са само заплахи. Всякакви питекантропи, маргинали, неграмотници и друга сволоч, се чувстват все по-безнаказани. Утре ще започнат да нападат хората заради цвета на дрехите. И не, не става въпрос за никаква джендър идеология или подобна нелепа кремълска свинщина и лъжа, а за нацизъм, фашизъм и шовинизъм инициирани оттам", написа той.