Оранжев код за интензивни валежи и гръмотевични бури е обявен за 15 области в Западна и Централна България, съобщават от НИМХ. 

Това са областите – Видинска, Врачанска, Монтанска, Ловешка, Габровска, София-град, Софийска, Пернишка, Пазарджишка, Великотърновска, Кюстендилска, Благоевградска, Пловдивска, Смолянска и Старозагорска. В тези области очакваните количества на валежите са 35-55 mm, локално до около 70 mm.

В шест области е обявен жълт код за порои – областите Плевенска, Русенска, Търговищка, Сливенска, Хасковска и Кърджалийска.

Още преди обяд в югозападната половина от страната, а след обяд и в североизточната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, на много места в Западна и Централна България, и гръмотевични бури. На места очакваните нови количества на валежа, главно в западните райони, ще достигнат 50 mm.

Почти без валежи ще остане в крайните източни райони. Ще духа слаб до умерен северозападен, в източните райони североизточен вятър. Температурите ще останат в широки граници, от 17-18 градуса по високите западни полета до 28 градуса на места в североизточните райони, в София - около 17 градуса.

Над планините облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места, главно в масивите от Западна България ще има интензивни, краткотрайни и значителни по количество валежи, придружени с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 17 градуса, на 2000 метра - около 10 градуса.

По Черноморието преди обяд облачността ще е разкъсана, след обяд - значителна. На места ще има краткотрайни валежи. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури ще са 23-25 градуса. Температурата на морската вода е 21-24 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.