Омбудсманът поиска проверка пътуват ли действително пенсионери и ученици по-евтино в градския транспорт, информира пресцентърът на обществения защитник.

Диана Ковачева настоя пред служебния вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев да бъдат защитени правата на учениците и пенсионерите след приемане на мярката за допълнително компенсиране на намаленията за автобусния транспорт - Постановление № 10 от 25.01.2023 г. на Министерския съвет.

Омбудсманът поиска още МТС да провери всички общини как прилагат това Постановление.

Поводът за тази препоръка на омбудсмана са постъпилите конкретни жалби и сигнали от граждани - родители на ученици, които пътуват по автобусната линия Слънчев бряг – Бургас. Те се оплакват, че в резултат на влязлата в сила мярка, цените на превозните документи за учениците вместо да намалеят се увеличават. Според тях завишената цена на превозните документи е в резултат от неправилно тълкуване на Постановлението от фирмата-превозвач.

Ковачева посочва, че към институцията на омбудсмана се обръщат с жалби и пенсионери, които са очаквали картите им за градския транспорт да поевтинеят.

Общественият защитник дава пример със столицата, където поевтиняването не е факт за пенсионерите, които имат право на преференциално пътуване, защото цената на превозния документ сега е под размера, който би се получил след прилагане на Постановлението.

"Във връзка с ограничението в прилагане на Постановлението – до лица, пенсионирали се с навършване на възраст по чл. 68, ал. 1-3 от Кодекса за социално осигуряване (КСО), смятам за необходимо да обърна внимание, че изпратих становище до Столичен общински съвет по време на обществените консултации на Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община, във връзка с ограниченото право на преференциални пътувания за пенсионери - само за лицата, получаващи пенсия при условията на гл. VI от КСО, навършили възраст по чл. 68, ал. 1 - 3 от същия кодекс – общия принцип за пенсиониран. По този начин са изключени лицата например пенсионирали се: една година по-рано от необходимата възраст, които имат

необходимия осигурителен стаж; като военнослужещи; работещи при условията на първа и втора категория труд; като учители и т.н.“, пише Диана Ковачева.

Тя е категорична, че е несправедливо и неоправдано да се предлагат преференциални условия на пътуване само на една определена група пенсионери, защото разликата между тях е само в условията за придобиване право на пенсия, допълва още, че от Постановлението са изключени изброените примерни групи пенсионери.

"По повод на постъпилите в институцията жалби и в качеството си на обществен защитник съм силно обезпокоена доколко правата на определените групи – ученици и пенсионери, са защитени вследствие на приетата от Министерски съвет мярка за допълнително компенсиране на намаленията за автобусния транспорт. На основание Закона за омбудсмана се обръщам към Вас за становище относно изложеното, като очаквам да ме запознаете с предприетите от Министерство по транспорта и съобщенията мерки за разясняване прилагането на Постановлението“, пише още проф. Ковачева с очакване да бъда информирана и за резултатите от проверката на завишените цени на ученически карти по линията Слънчев Бряг – Бургас.