"Потребителите ще се окажат в абсурдната ситуация да плащат висока цена за топлинната енергия при ниски цени на природния газ. Това е недопустимо", каза омбусмандът Диана Ковачева.

Това се очаква да стане от 1 юли, след като ДДС-то за природния газ и топлоенергията се върне в стария си размер - 20%.

"Трябва да се вземе предвид актуалната цена на природния газ, а не за следващата година хората да плащат високи цени, които на практика ще бъдат подплатени с тези 20% ДДС. Не е зле със закона за бюджета да се предвиди по-ниска ставка на ДДС за топлинната енергия", допълни Ковачева.

По думите ѝ проблеми има и с цените на водата.

"Няма никаква връзка между качеството и предоставената услуга за водата. Засипана съм с жалби. От ж.к. "Борово" получих 100 жалби в един ден от хора, които са били изненадани от много дълга авария и профилактика на топлата вода", обясни омбудсманът.

Тя съветва хората да търсят проверка на сметките си, ако смятат, че те не отговарят на реалността.

Диана Ковачева е изпратила екип от експерти на проверка в Берковица и Боровци - едни от най-тежко пострадалите райони след наводненията.

"Разумно е да бъде изпратена психологическа помощ, за да разговарят с хората и те да преодолеят стреса. Разчистването върви, има дезинфекция", каза тя.

По думите ѝ има изпратени около 180 сигнала от пострадали, но само 12 заявки за обезщетения. Според нея обезщетенията трябва да са адекватни на нуждите на хората.