Ще настояваме за това справедливият преход действително да бъде справедлив, а не да плаши миньорите, както се оказа вече. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов. "През последните две години управляващите не направиха това, което хората очакваха от тях, въпреки нашите предупреждения назад във времето. И всеки, който се интересува може да види това на сайта на КНСБ. Ние винаги, с определена последователност сме алармирали пред управляващите кои са проблемите и какви решения очакваме от тях. Нека да върна малко лентата само два месеца назад", каза Атанасов.

Той припомни, че в края на месец юли, преди ваканциите на НС, КНСБ е изпратло писмо до правителството, до съответните ресорни министерства, за това какви критични решения трябва да вземат и то в много кратки срокове.

"Кратките срокове бяха в края на месец септември. В това писмо, всъщност ние алармирахме, че решенията, свързани с Интегрирания план климат и енергетика, с ПВУ, с Териториалните планове, дори и с несъществуващата все още енергийна стратегия, те трябва да бъдат сложени на масата в най-кратки срокове, независимо от това, че идва месец август, заедно със социалните партньори, за да вземем решенията, които са необходими", каза синдикалният лидер.

 

"През август месец всъщност, бяха публикувани Териториалните планове за справедлив преход за обществено обсъждане. Август месец, когато нормалните хора почиват ние от КНСБ следим абсолютно всички документи, които се публикуват, това е една от най-важните задачи на Централата, за да не допускаме някакво ощетяване на работниците. Естествено реагирахме с наше становище, което изпратихме до министерството, по предложения план за Териториалните планове. Вие знаете за това, което се случи на Старозагорските минерални бани, с едно такова тайно представяне на Териториалните планове за Стара Загора и т.н. Всичко това, всъщност доведе до голяма степен до митинга, който организирахме на 19 септември в София  - 10 000 енергетици, които много ясно казаха на правителството, че не сме  доволни от начина, по който те водят социалния диалог с нас, по отношение на тези изключително важни документи за страната ни. Какво се случи след това, само да ви припомня. На 19 септември т.г. ние представихме исканията, които бяха приети от целия протест на правителството и предложихме сключване на едно Национално споразумение с няколко точки, които всъщност да ни дадат по-голяма яснота за това какво ще се случва напред. Излязохме малко дори от рамките на т.нар. енергиен преход, поискахме Национален план за справедлив преход, който всъщност касае и всички останали отрасли, които са засегнати от индустрията, транспорта, селското стопанство и т.н. Тези документи, могат да бъдат видени на сайта, те са публикувани много последователно", добави Огнян Атанасов.

Той обясни защо нещата след протеста ескалираха. Едно от исканията им в декларацията, която е била приета е Министерски съвет, да не се изпращат до европейската комисия Териториалните планове за справедлив преход, преди те да бъдат обсъдени със синдикатите. Всъщност това е било нарушено от правителството. По така наречената Първа точка и двата синдиката настоявт да се изпълни решението на Народното събрание от началото на тази година за предоговаряне на тези 40% намаление на емисиите в енергетиката. Решение за това те все още не са видели. 

Според синдикатите, няма твърд отговор на ЕК, че ние не можем да предоговорим тези 40%. Те смятат, че отговорът, че не може засега е на някакво средно ниво в дирекции в ЕК. Т енасотяват да се отиде при Урсула фон дер Лайен и да й обяснят каква е ситуацията в България и да поискат от нея, тя всъщност да обясни на чиновниците надолу, че все пак трябва да обърнат внимание и да потърсят някакво взаимно-приемливо решение за двете страни.

"Ние продължаваме да настояваме това да се случи. Първата точка, която поискаха протестиращите беше свързана с осигуряване на механизъм за капацитет. Нещо, което нашата държава пропусна да направи през 2019 г. Каквото и да е, ние сме хора, каквито и да са документи, тези документи не могат да отразяват реалния живот и реалната действителност. Никой не може да ме убеди, че няма механизми с които при тази ситуация, при тези войни, при това, което се случва в света в момента няма механизми, които да не позволят да се продължи това нещо, някаква форма на подпомагане за централите. Това, което се случва в момента, ще ги убие много скоро. Тук става въпрос за енергийна сигурност. Пазарният принцип е едно, но енергетиката не е купувам една ябълка, продавам я и купувам две ябълки. Не е такъв пазарът там и това трябва да е много ясно. 

Нека тези 17 евроепутата, които имаме там, ако обичат да се заровят в дебрите на европейската чиновническа бюрокрация и да видят какво и как и по какъв начин ние можем да помогнем.", добави Огнян Атанасов.

Цоня СЪБЧЕВА