В Съвместното командване на специалните операции (СКСО) завърши модула "Начална военна подготовка", който се състои от няколко вида подготовки, специализирани за операторите в Специалните сили. Последния етап от този модул е "Интензивна подготовка за военнослужещи, назначени във формированията Специални сили", съобщиха от пресцентъра на Съвместното командване на специалните операции.

В нея взимат участие всички офицери, сержанти и войници, без разлика в пол и възраст, които са новоназначени в бойните подразделения на групите Специални сили.

Успешното преминаване на тази подготовка е задължителена на две части.

Първите пет дни са насочени към проверка и оценка на индивидуалните способности на кандидатите, включващи тежки физически и психически натоварвания.

Вторите пет дни, освен физическото и психическото натоварване, започват да се поставят колективни задачи, които имат за цел да се провери как действат като екип.

Такъв вид подготовка се провежда за четвърти път в СКСО. Различното тази година е, че се провежда на Учебно тренировъчен комплекс "Црънча" в условията на полева подготовка и пълна изолация на кандидатите.

Тази изолация допринася за правилното изпълнение на плана на Интензивната подготовка, който е съставен от Учебния център за подготовка и бойно осигуряване на СКСО. Инструкторите имат възможност за пълен контрол над обучаемите 24 часа в денонощието, като по този начин следят тяхното поведение, психическото и физическото им състояние.