Министерският съвет одобри проект на Споразумение за встъпване на Европейската инвестиционна банка като страна по Прякото споразумение, част от концесионния договор за летище София, съобщиха от пресцентъра на МС

С встъпване в споразумението Европейската инвестиционна банка ще поеме всички права и задължения като заемодател и ще предостави на концесионера предвиденото финансиране. Средствата, които Европейската инвестиционна банка ще предостави на Концесионера, са в размер на 40 милиона евро и са предвидени за финансиране на инвестиционната му програма.

Прякото споразумение бе сключено на 9 април 2021 г. между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, "СОФ Кънект" АД, акционерите и финансовите институции - заемодатели на "СОФ Кънект" АД, в изпълнение на т. 3 от Решение № 311 от 9 април 2021 г. на Министерския съвет и на основание клауза 14.3 от Концесионния договор за възлагане на концесия за строителство на обект "Гражданско летище за обществено ползване София" - публична държавна собственост, сключен на 22 юли 2020 г., изменен с Допълнително споразумение per. № ДС-11 от 9 април 2021 г.