Правителството одобри намерението за присъединяване на Република България към проекта на Препоръка на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в подкрепа на социалната и солидарна икономика и социалните иновации. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Документът съдържа насоки за присъединилите се държави към ОИСР за предоставяне на ефективна активна подкрепа в тази сфера. Чрез него се насърчават мерки за създаване на институционални рамки за подкрепа на организациите на социалната икономика, както и за осигуряване на достъп до финансиране и повишаване на уменията и изграждане на капацитет чрез подпомагане на образованието и обучението в областта на социалната икономика.

Присъединяването на България, заедно с всички останали страни членки, към Препоръката, която ще бъде одобрена по време на предстоящата министерска Среща на Съвета на ОИСР на 9-10 юни 2022 г., е ключова стъпка по пътя за ефективни разговори за членство и ще демонстрира силната ангажираност на страната ни към дейността на организацията.