Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Данъчно­осигурителния процесуален кодекс и предлага на Народното събрание да го приеме, съобщиха от правителствената информационна служба.

Предлага се въвеждане в българското законодателство на Директива (ЕС) 2021/514 на Съвета от 22 март 2021 година за изменение на Директива 2011/16/ЕС относно административното сътрудничество в областта на данъчното облагане (Директива (ЕС) 2021/514). Разпоредбите на директивата следва да бъдат въведени в националното законодателство в срок до 31 декември 2022 г.

В съответствие с изискванията на Директива (ЕС) 2021/514 със законопроекта за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс се предлага подобряването на цялостната уредба на обмена на информация и административното сътрудничество и разширяването на обхвата на автоматичния обмен на информация. Прецизират се основни понятия и се подобряват съществуващи процедури в областта на административното сътрудничество във връзка с установени в практиката неясноти. В обхвата на автоматичния обмен за данъчни цели се включва и информация, предоставяна от оператори на цифрови платформи, за доходите, получени от продавачите, които извършват дейност чрез тях.

Основна цел на предложенията е противодействие на укриването на данъци и отклонението от данъчно облагане и усъвършенстване на правилата за прозрачност в данъчната област чрез подобряване на функционирането на административното сътрудничество между държавите членки.

В допълнение се предлага в Закона за акцизите и данъчните складове да се въведе акцизен календар за период от четири години, считано от 1 март 2023 г., с който ще се постигне балансирано увеличение на минималното акцизно облагане на цигарите и останалите свързани категории тютюневи изделия, включително и електронните цигари, съдържащи никотин.