Със свое решение правителството одобри позицията на страната ни по дело С-314/22 "Консорциум Реми груп" АД на Съда на Европейския съюз. То е образувано по преюдициално запитване на Върховния административен съд, съобщиха от пресцентъра на МС.

От Съда на ЕС се иска да отговори най-общо на въпроса за допустимост при осъществена дерогация по § 2 на чл. 90 от Директивата за ДДС, принципа на неутралитет и чл. 90 от Директивата на прилагане на разпоредба от националното право. Визира се съдържащата се в член 129, ал. 1, изречение второ разпоредба от ДОПК, която установява преклузивен срок за подаване на искането за прихващане или възстановяване на данъка, начислен от данъчно задълженото лице при доставка на стоки или услуги при пълно или частично неплащане от страна на получателя по доставката. Съдът трябва да се произнесе и за това от кой момент започва да тече давността за намаляването на данъчната основа и на данъка върху добавената стойност при несъбираемост на вземане по доставка.

Със своето решение правителството дава и съгласие за встъпване в производството.

Конституирането на Република България като страна в производството по това дело ще позволи на страната ни успешно да се включи в процеса на правораздаване, осъществяван от Съда на Европейския съюз, с оглед на еднаквото и точно прилагане на общностното право.