Кабинетът одобри позицията на Република България за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 26 септември 2022 г. в гр. Брюксел, Кралство Белгия.

В рамките на заседанието се очаква Комисията, в присъствието на украинския министър на земеделието, да представи информация относно състояние на производството и логистиката в Украйна и връзките с Европейския съюз, след което министрите ще проведат обмен на мнения на база на предварително формулирани от Чешкото председателство въпроси.

Република България ще призове Европейската комисия да обърне специално внимание на ситуацията на пазара в страната, в резултат на прилагането на Споразумението за асоцииране между Европейския съюз и Украйна, и да приложи всички възможни инструменти, в т.ч. прилагането на чл. 219 за извънредни мерки срещу смущения на пазара, описани в Регламент (ЕС) 1308/2013 за установяване на обща организация на пазарите на селскостопански продукти.

По отношение на "Коридорите за солидарността“ Република България приветства Плана за действие между Европейския съюз и Украйна и ясните послания от приетите Заключения на Европейския съвет във връзка с прилагането на Плана и продоволствената сигурност в световен мащаб.

Отново в точки "Други въпроси“ се очаква Комисията да представи на министрите информация относно селскостопанските аспекти на преразглеждането на Директивата за емисиите от промишлеността.