Правителството одобри позицията на Република България по Дело С-227/22 на Съда на Европейския съюз, образувано по преюдициално запитване на Административния съд - Габрово по Дело № 11/2022 г. със страни - РД "Автомобилна администрация“ - Плевен и Десислав Христов Дечев. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Производството по делото пред българския съд е образувано по жалба на български гражданин против наказателно постановление, издадено от директора на РД "Автомобилна администрация“- Плевен. Наложеното административно наказание е глоба заради това, че водачът не е представил валидно удостоверение за психологическа годност.

Дело С-227/22 се отнася до тълкуването на разпоредби от Директива 2006/126 на Европейския парламент и на Съвета от 20 декември 2006 година относно свидетелства за управление на превозни средства.

България представя писмено становище по настоящото дело, за да защити позицията си, че националните разпоредби в Закона за движение по пътищата и съответната наредба, относно психологическата годност на водачите на моторни превозни средства, не са в нарушение на Директива 2006/126.