Правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 2 октомври 2022 година, съобщиха от МС. Одобрените средства са в размер на 70,5 млн. лева. Дейностите, които ще се финансират с тях включват: подготовка и отпечатване на избирателните списъци; закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали; отпечатване на бюлетините; логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; възнаграждения на членовете на районните и секционните избирателни комисии; компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите; провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване.

Правителството има готовност да осигури необходимите средства при вземане на Решение от страна на Централната избирателна комисия за въвеждане на видеонаблюдение в избирателните секции, както и при сключване на договори за логистика и техническа поддръжка на специализирани устройства за електронно машинно гласуване и за други материали и съпътстващи дейности за обезпечаване на машинното гласуване.

Актът на правителството е в изпълнение на чл. 18 от Изборния кодекс. Необходимите средства за финансирането на одобрените с план-сметката разходи ще се осигурят за сметка на преструктуриране на разходи и/или трансфери по централния бюджет за 2022 г.