Министерският съвет прие Решение, с което одобрява проект на Допълнение към Изявление за намерение от 14 януари 2019 г. за участие в поддръжката от страната домакин и във финансовите и други отговорности, установени с Техническото споразумение между Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE) и правителството на Република България относно съюзническите сили в състава на Съвместните сили с много висока степен на готовност (VJTF) при военни дейности на НАТО, в контекста на VJTF, подписано от Министерство на отбраната на Федерална република Германия на 23.05.2022 година.

С Допълнението към Изявлението за намерение от 14 януари 2019 г. се отменя крайният срок за участие в поддръжката от страната домакин и във финансови и други отговорности, който към момента е 31.12.2022 година.

Министерският съвет прие също така Решение, с което одобри Нота за присъединяване (NOA) на Министерството на националната отбрана на Португалската република за участие в поддръжката от страната домакин и финансовите и други отговорности, установени за Република България в случаите на военни дейности на НАТО в контекста на VJTF (Съвместните сили с много висока степен на готовност).

С горепосочената Нота, Португалската република изразява съгласие да спазва разпоредбите на Техническото споразумение между правителството на Република България и Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE) относно осигуряването на поддръжка от страната домакин на дейности на съюзни сили в контекста на Съвместните сили с много висока степен на готовност (VJTF).

С цитираното две решения на Министерския съвет, Република България потвърждава поетите ангажименти за оказване на поддръжка от страната домакин на сили на НАТО, което е принос към колективната отбрана и за гарантиране на националната сигурност.