Министерският съвет прие доклад и отчетна таблица към Националната програма за реформи (НПР) за 2022 г. Документите съдържат нови и актуализирани мерки в отговор на Препоръката на Съвета на Европейския съюз от 2022 г., която съдържа три специфични препоръки за България. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Ангажиментите в НПР са допълнени с единадесет нови мерки в областите данъчна политика, сближаване за бежанците в Европа, регионално развитие, конкурентоспособна и интелигентна Европа, образование, управление на средствата от ЕС, пазар на труда и подпомагане с храни и основна материална помощ.

Приведената в съответствие с Препоръката на Съвета отчетна таблица е база за проследяване и отчитане изпълнението на мерките в отговор на отправените към страната ни препоръки от 2022 г.

Отчетът за изпълнението на отделните специфични препоръки ще бъде представен на Европейската комисия през април 2023 г. със следващата актуализация на Националната програма за реформи и на Конвергентната програма на България (2022 - 2025 г.).