Министерският съвет прие Решение за одобряване на Девети национален доклад на Република България за изпълнение на задълженията по Конвенцията за ядрена безопасност и за определяне състава на делегацията на Република България за участие в съвещанието за преглед на националните доклади, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Прегледът на Националния доклад ще се проведе от 20 до 31 март 2023г. в МААЕ, Виена.

Деветият национален доклад предоставя информация за напредъка на основните дейности и изпълнението на планираните мерки за повишаване безопасността на ядрените съоръжения. В доклада са отразени подробно извършените през отчетния период оценки и анализи на безопасността, използваните методи, получените резултати и главните заключения. По всеки член от Конвенцията е докладвано изпълнението на произтичащите от него задължения.

Особено внимание е отделено на изпълнените мерки за повишаване безопасността на намиращите се в експлоатация ядрени енергийни блокове и решаването на важните за безопасността въпроси, представени на предишния преглед. Разгледана е и безопасността при експлоатацията на ядрените съоръжения, регулаторните практики в областта на актуализирането на законодателната рамка, лицензирането, контролната и инспекционната дейност.

С Решението на Министерския съвет се определя съставът на делегацията на Република България за участие в съвещанието за преглед на националните доклади по Конвенцията за ядрена безопасност.

Постановлението на МС няма да окаже въздействие върху държавния бюджет.