Натовареният да състави служебен кабинет Димитър Главчев не ми се е обаждал, ние не се и познаваме с него. Няма да съм министър. Това каза бившият служебен вицепремиер Атанас Пеканов пред БНТ.

Той научил, че има номинация от среди в БСП за евродепутат, но обясни, че имал трудни отношения с Корнелия Нинова и това едва ли ще се случи.

Много съжалявам, че този ентусиазъм, с който започна "Продължаваме промяната“, малко като че ли се поизхаби, каза още Пеканов.

Според него не би било трудно по важните неща за България – пълноценно присъединяване към Шенген, влизане в еврозоната, да продължи да се работи и в условията на служебен кабинет. Пеканов припомни, че през 1997 г. въвеждането на валутен борд в България е станало по време на служебния кабинет на Стефан Софиянски.

Счетоводни трикове нарече Пеканов битката между финансовото министерство и депутатите за парите от Българския енергиен холдинг. След като кабинетът реши да изтегли 1 млрд. лв. от дивидента на БЕХ в полза на фонда за енергийна сигурност, в петък пленарната зала гласува забрана за разпореждане с 425 млн. лева от тези пари.

1 януари 2025 г. не е реалистична дата за влизане в еврозоната. Смятам, че инфлационният критерий няма да бъде изпълнен, неслучайно Денков каза, че ще се иска втори доклад в края на годината, посочи Пеканов.