Агенция "Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за проектиране, упражняване на авторски надзор и строителство (инженеринг) на селскостопанския подлез при км 20+500 на АМ "Тракия“ в посока Бургас.

Поради недоброто състояние на съоръжението от края на февруари т. г. движението в посока Бургас при 20-ти км се осъществява само в изпреварващата лента. В дните с интензивен трафик - в края на работната седмица и при почивни дни, за повишаване безопасността на движение на леките автомобили се ограничава преминаването на товарните превозни средства над 12 тона в участъка от 5-ти до 23-ти км на автомагистралата в посока Бургас. За тежкотоварните камиони е осигурен обходен маршрут по път I-8 София – Пловдив. Те се отбиват при 5-ти км в посока Бургас на АМ "Тракия“ по пътната връзка с първокласния път и се връщат на магистралата през пътен възел "Вакарел“ – при 23-ти км на АМ "Тракия“.

Мостово съоръжение при км 20+500, което предстои да се ремонтира, е с дължина 28.5 м и е в експлоатация от 1978 г. В участък от платното за Бургас пътната плоча е с нарушена хидроизолация, а по настилката и при двете фуги се наблюдават пукнатини. Целта на обществената поръчка е изготвяне на технически проект за необходимите строително-монтажни дейности и изпълнение на ремонта за подобряване на експлоатационното състояние, носимоспособността и дълготрайността на съоръжението. Прогнозната стойност на поръчката е 300 хил. лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на проектантските работи е 60 дни в два междинни етапа и 120 дни за извършване на ремонтно-възстановителните дейности. Кандидатите могат да подават оферти до 2 май т. г.