След протест на прокуратурата Софийският апелативен съд отмени определението на първоинстанционния съд за изменение на мярка за неотклонение "от "домашен арест“ в "гаранция в пари“ спрямо обвиняемия Б.Т. по дело за умишлено убийство, съобщиха от Апелативна прокуратура – София.

Действията по разследване на тежкото престъпление са започнали на 25.03.2022 г. Тогава е било установено, че убитият в столичния квартал "Лозенец" е Л.И., бивш служител в отдел "Криминална полиция“ на СДВР.

В резултат на извършената процесуална и оперативна дейност от страна на разследващите органи, съвместно със Софийската градска прокуратура, са били задържани и привлечени в качеството на обвиняеми две лица - К.И. и Б.Т. По искане на държавното обвинение спрямо тях са били взети мерки за неотклонение "задържане под стража“.

Впоследствие по жалбата на защитата на обвиняемия Б.Т. мярката му за неотклонение е била изменена от "задържане под стража“ в "домашен арест“, а през м. декември 2022 г. - в "гаранция в пари“ в размер на 5 000 лева.

След произнасянето на Софийския апелативен съд по протеста на Софийската градска прокуратура понастоящем обвиняемият Б.Т. остава с мярка за неотклонение "домашен арест“.

По досъдебното производство е установено, че извършителят на убийството е обвиняемият К.И. Той предварително подсигурил пистолет, тренирал стрелба, проучил района на местоживеене на жертвата Л.И. и ежедневните му навици. Освен това съставил план за начина на умъртвяването му, подсигурил лек автомобил за отдалечаване от мястото на извършване на престъпното деяние. Неговият съучастник – обвиняемият Б.Т., показал и разяснил на К.И. как да стреля с огнестрелно оръжие с конкретен калибър и му съдействал за подсигуряване на автомобил.

Разследването по делото продължава под ръководството на прокуратурата.