Спешни действия за защита на служителите в местата за лишаване от свобода и в арестите от зачестяващите случаи на агресия спрямо тях бяха набелязани на среща в Министерството на правосъдието (МП). Включително за тяхната правна защита по дела във връзка със службата им, съобщиха от пресцентъра на Министерството.

Налице са както физически посегателства от страна на лишени от свобода и задържани, така и психологическа и вербална агресия спрямо служителите. Включително чрез роене на жалби, сигнали и дела срещу тях, които в огромната им част се оказват неоснователни, бе констатирано на срещата.

На нея присъстваха министър Крум Зарков и ресорният зам.-министър Мария Павлова, професионалните ръководства на ГДИН и ГДО, представители на всички синдикати от системата – Синдикат на служителите на затворите в България, Синдикат "Охрана", Синдикат на пенитенциарните служители, както и новоучредените Синдикат на служителите в МП и Синдикат на служителите в ГДИН.

Взето бе решение да се създаде работна група начело със зам.-министър Павлова, в която ще участват началникът на кабинета на министъра на правосъдието доц. Мирослава Манолова, представители на всички синдикати, на двете главни дирекции, на дирекция "Съвет по законодателство" и на финансовата дирекция.

"Да се започне работа срочно и то от практиката към теорията", подчерта министър Зарков.

Две са основните направления: предприемане на конкретни и незабавни мерки за организация на защита на служителите и набелязване на законодателни промени, ако се налагат такива.