Община Сопот сезира държавните органи за преустановеното водоподаване в града. Местните готвят блокиране на основни пътни артерии. От пресцентъра на местната администрация уточняват за Агенция "Фокус“, че са изпратили писмо за проблема  до министъра на регионалното развитие и благоустройството, с копие до президента на Република България, министъра на здравеопазването, министъра на вътрешните работи, главния прокурор и областния управител на област Пловдив.

В документа се посочва, че в Сопот няма вода от 19:00 часа на 2-и септември.  

В писмото кметът Деян Дойнов посочва, че от ВиК - Пловдив са му обяснили, че не могат да дадат конкретен отговор на въпроса "Кога ще бъде възстановено нормалното водоподаване на град Сопот?“. В неформални разговори специалисти от ВиК са уточнили, че проблемът може да продължи и повече от два месеца.

"При тези обстоятелства не ни е известно как ще функционират социалните заведения, детските градини и училищата, както и лечебното заведение на територията на община Сопот. Гражданите се опасяват, че безводието ще доведе до разпространение на различни инфекции и зарази. Сопот се слави и със своята военна промишленост, чието развитие е също възпрепятствано при тези условия“, пише още в писмото си градоначалника.

Жителите на града уведомяват държавните управници, че ако до 24:00 часа на 5-и септември все още няма вода ще блокират участъците на територията на град Сопот от републикански път I-6 "София – Бургас“ и жп линията.

"Няма да спрем, докато не предизвикаме отговорните институции да вземат спешни мерки и да си свършат работата. Недопустимо и абсолютно необяснимо е един град да няма вода през 2022 г., да не работят болница и детски градини и да сме лишени от елементарни хигиенни условия“, казват още от Общината.