Община Силистра осигури помещение за правни консултации, Министърът на правосъдието- Крум Зарков го откри. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието.

"Нито един човек не може да бъде лишен от правосъдие защото няма пари, защото е болен, защото е под запрещение. Но за да не остава казаното само на хартия, трябва да има места, където нуждаещите се да могат да се среща с онзи, които могат да им предостави правната помощ", заяви министърът на правосъдието Крум Зарков при откриването на нов Регионален център за консултиране в Силистра към адвокатската колегия в града.

Министър Зарков благодари на местната власт в лицето на общината и на кмета, безвъзмездно предоставили помещението за центъра. Възможността общините да предоставят помещения за регионални центрове за консултиране бе уредена в последните промени в Закона за правната помощ, предложени от МП. Центърът е 16-ият поред в страната, останалите са към адвокатските съвети - София, Велико Търново, Варна, Стара Загора, Видин, Сливен, Хасково, Кърджали, Перник, Пазарджик, Габрово, Плевен, Ловеч, Благоевград, Асеновград.

Министър Зарков припомни, че с последните промени в ЗПП бе разширен кръгът на хората, които могат да ползван безвъзмездна правна помощ, финансирана от държавата.

"Сигурен съм, че новият център ще е живо място за правна консултация, благодаря на адвокатите, които вече са изявили желание да дават консултации тук, на добър час!“, каза още министър Зарков.

Регионалният център бе открит от председателя на Адвокатската колегия в Силистра Димчо Кьосев, който благодари на председателят на Националното бюро за правна помощ (НБПП) Наталия Илиева за доброто сътрудничество.

На събитието присъстваха кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов, областният управител инж. Николай Неделчев, председателят на окръжния съд Пламен Неделчев, на районния съд Мирослав Христов, на административния съд Елена Чернева и председателят на общинския съвет д-р Мария Димитрова.

Общо 12 адвокати, вписани в Националния регистър за правна помощ, ще предоставят първична правна помощ на гражданите от силистренския регион. Те ще осъществяват правни консултации, съдействие за попълване на документи, изискуеми от съда, прокуратурата, МВР и администрацията. Към тях ще могат да се обръщат граждани от уязвимите социални групи – хората под прага на бедност, деца в риск, пострадали от домашно насилие, от трафик на хора, търсещи международна закрила, поставени под запрещение, и тези, чието запрещение се иска, хората с увреждания, чийто месечен доход не е достатъчен да си позволят адвокат.

Председателят на НБПП Наталия Илиева заяви, че в регионалните центрове в областите Велико Търново, Варна и Стара Загора се предоставят и консултации в изпълнение на проект, финансиран от Норвежкия финансов механизъм. В рамките на неговото изпълнение бе създаден в трите области координационен механизъм между институциите за защита на пострадали от домашно насилие, който е показал, че е много ефективен по отношение на бързина при издаването на Заповед за незабавна защита от съответния съд.